Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Πάρτε μιά οποιαδήποτε εφημερίδα και προσπαθήστε να δείτε τον κόσμο σήμερα. Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν. Τρομοκρατία επικρατεί παντού. Στερεύουμε από βενζίνη, στερεύουμε από αέρα, στερεύουμε από νερό. Μέχρι τα μέσα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός σημερινού φοιτητή, ο πληθυσμός της Γης θα έχει φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια. Η μία απογοήτευση μετά την άλλη… Προσθέστε σ’ αυτό και ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας, ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα. Η ανεργία στα ύψη, το πετρέλαιο ακόμη ψηλότερα, η γενιά των 700 ευρώ παρούσα, ελπίδα πουθενά.
Εκείνοι που είναι αρκετά τυχεροί ώστε να τους παρέχεται εκπαίδευση, οι φοιτητές όλου του κόσμου, οφείλουν να λάβουν αυτά τα στοιχεία υπόψη τους και να συνεχίσουν να ρωτούν τον εαυτό τους την ίδια ερώτηση: Εάν ο κόσμος έχει όλα αυτά τα προβλήματα, κι εμείς βιαζόμαστε να δημιουργήσουμε νέα, και όλοι απαιτούμε να λυθούν, ποιος πρόκειται να βρει τις λύσεις;
Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται “Θα βρω νερό που δε θα με σκοτώσει, που δε θα σκοτώσει τα παιδιά μου;” Ποιος θα τους λύσει το πρόβλημα; Αυτών και όσων αναρωτιούνται που θα βρουν τρόφιμα, και των 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ ηλεκτρική ενέργεια;
Ασύμμετρη είναι η ικανότητα των ανθρώπων να λύσουν τα προβλήματα σε αυτόν τον πλανήτη. Οπωσδήποτε δε μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους που δεν έχουν πόρους να παρέχουν λύσεις.
Αυτό όλους τους μορφωμένους τους κάνει μια μειονότητα. Έχω ακούσει διαφορετικούς ορισμούς της “μειονότητας”, αλλά οι μορφωμένοι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τους νόμους της φύσης, τους κανόνες της εφαρμοσμένης μηχανικής ή τη θεωρία του ατόμου και τα οικονομικά και την πολιτική και τη δημοκρατία είναι μια απίστευτα μικρή μειονότητα σε αυτόν τον πλανήτη και έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα δύναμης και ελέγχου στο παγκόσμιο φυσικό και πολιτικό περιβάλλον.
Δεν ειναι απαραίτητο να είναι κανείς ιστορικός για να γνωρίζει ότι τις περισσότερες φορές αυτή η δύναμη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους πλουσίους να γίνουν πλουσιότεροι.
Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι, εάν πρόκειται να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον κόσμο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί με τους ανθρώπους και τις ιδέες που μας έφτασαν εκεί όπου είμαστε. Κι ούτε είναι οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες ιδέες αυτές που πρόκειται να μας φτάσουν σε μια διαφορετική θέση.
Χρειάζονται νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες.
Ζούμε στον κόσμο των ιδεών Κι αυτό επειδή η δύναμη της τεχνολογίας — μέσω του Διαδικτύου, των δορυφόρων — μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ιδέες αμέσως, οπουδήποτε στον κόσμο. Και οι κακές ιδέες θα φθάσουν εκεί επίσης ,αλλά οι καλές ιδέες μπορούν να κινηθούν αμέσως. Οι πόροι μπορούν να κινηθούν αμέσως.
Καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας, οι άνθρωποι πολέμησαν για την ύλη: έδαφος, καύσιμα, χρυσός,ύλη.
Αλλά σήμερα αυτό που έχει αξία δεν είναι πια η ύλη. Είναι οι ιδέες.
Το Διαδίκτυο είναι μια αφηρημένη έννοια - η αξία της Google υπερβαίνει την αξία όλων των εταιριών κατασκευαστριών αυτοκινήτων. Σε έναν κόσμο ιδεών, αυτό δεν είναι πια ένα παιχνίδι με μηδενικό άρθροισμα. Δεν ειναι απαραίτητο να κερδίσει κάποιος από την απώλεια κάποιου άλλου, όπου ένας έχει τον χρυσό, το πετρέλαιο ή το νερό, και άλλος δεν τα έχει.
Σε έναν κόσμο ιδεών, όλοι δημιουργούν και μοιράζονται τις ιδέες και καθένας έχει περισσότερες ιδέες στο τέλος, είτε είναι μια θεραπεία για τον καρκίνο ή ένας τρόπος για να κατασταθεί το νερό πόσιμο και η ενέργεια μη - ρυπαντική.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κινούμαστε για πρώτη φορά σε έναν κόσμο όπου οι ιδέες αξίζουν περισσότερο από όλη την ύλη που υπάρχει. Αλλά αυτές οι ιδέες πρέπει να προέλθουν από μορφωμένους ανθρώπους και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο και όχι ως όπλο. Τότε θα συμβεί η μεγαλύτερη αλλαγή.
Είναι ένας κόσμος όπου οι ιδέες μετράνε, όπου οι μορφωμένοι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν και να βοηθήσουν και να είναι ηγέτες για όλους αντί να τους ανταγωνίζονται. Έτσι θα ικέτευα κάθε μορφωμένο άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο να θυμάται, κάθε ημέρα που ξυπνά, ότι είναι μέλος μιας απίστευτα μικρής μειονότητας σε όλη την ανθρωπότητα.
Και αυτό το προνόμιο καταλαβαίνω ότι δίνει, , μια τεράστια ευθύνη σε όλους τους μορφωμένους για να είναι ηγέτες που κάνουν τα σωστά πράγματα για τους σωστούς λόγους.

3 σχόλια:

NdN είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Είναι αλήθεια αυτό που λες, αλλά παραβλέπεις έναν παράγοντα που δεν λαμβάνει υπόψη η στατιστική. Τις διαφορετικές ανάγκες. Μπορεί κοινωνιολογικά «να είμαστε όλοι άνθρωποι και άρα να έχουμε τις ίδιες ανάγκες», αλλά ξέρεις ότι δεν έιναι έτσι. Οι μορφωμένοι μπορεί να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά έχουν και ένα τεράστιο μειονέκτημα. Εχουν να πληρώσουν «δάνειο». Κάθε λογής δάνειο. Διακοποδάνειο, δωροδάνειο, ταξιδοδάνειο, «δάνειο εξυπηρέτησης» κτλ. Επομένως πάλι χρησιμοποιούνται για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές και οι μόρφωση, η ευφυία και η διάθεση εξαντλούνται για να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες και όχι αυτών που παίρνουν 1-2 δολλάρια τη μέρα. Το ξέρω ότι είναι άδικο, αλλά μπορεί να γίνει αλλιώς;

xristos είπε...

Αγαπητέ φίλε ndn κατ'αρχήν σε ευχαριστώ για το σχολιασμό σου.
Αν κάποιος επειδή έχει να πληρώσει δάνειο οποιασδήποτε μορφής ψάχνει να βρεί συμπόνοια, δεν θα την βρεί εδώ.
Δεν μπορώ να βάλω στην ίδια ζυγαριά τον αγώνα για επιβίωση με τον αγώνα για καλλίτερες παροχές .πιστεύω πως πρώτοι οι μορφωμένοι θα πρέπει να το κατανοήσουν και να ηγηθούν ενός κοινού αγώνα γιά μια κοινωνία με όσο το δυνατό λιγότερες ανισότητες

still-elate είπε...

..υπάρχει γενικότερη διαφθορά και σήψη στη διανόηση, χάριν της καινοφανούς εξαρτήσεώς της από τα ΜΜΕ....
οι τρόποι επηρεασμού του κοινού εχουν ανάγκη από επιστήμονες κάθε ειδικότητας, και από όμορφο περιτύλιγμα, βλ τέχνη.... πάνε λοιπόν οι πάλαι ποτέ μπροστάρηδες στην αλλαγή...

μάλλον θα πρέπει να βολευτούμε με τις Καλομοίρες και τους Καρατζαφέρηδες, που τουλάχιστον δεν προσποιούνται ανωτερότητα και αλτρουισμό προς τις ανάγκες των ανθρώπων...

...Χρήστο, εχεις πρόσκληση!!!

ClickComments